زمان رویارویی با رژیم اسراییل فرا رسیده است
سرویس بین الملل ـ روزنامه "واشینگتن پست" در گزارشی نوشت: عمرو موسی، دبیر کل اتحادیه عرب، روز شنبه بر احتمال شکست کامل مذاکرات صلح فلسطینیان و اسراییل و لزوم مدنظر قرار دادن گزینه ای تازه در این زمینه تاکید.
به گزارش "تابناک"، بر پایه این خبر تصریح شده است که «یکی از گزینه های ممکن می تواند پیشنهادی باشد که هشت سال پیش مطرح شد و بر عادی سازی روابط کشورهای عربی با اسراییل و در مقابل ارایه امتیازاتی از سوی اسراییل تاکید داشت.»
روند صلح در منطقه پرتنش خاورمیانه اخیرا پس از آن با شکست تازه ای روبه رو شده است که فلسطینیان اعلام کردند مادامی که اسراییل ساخت 1600 واحد مسکونی در بیت المقدس را متوقف نسازد به مذاکرات غیرمستقیم تن نخواهد داد.
برپایه این گزارش، عمرو موسی خطاب به رهبران کشورهای عربی در نشست سران اتحادیه عرب در لیبی، با بیان این مطلب که روند صلح به نقطه عطف خود رسیده است و زمان آن است که کشورهای عربی در برابر اسراییل بایستند، گفت: «لازم است بدانیم که روند صلح با شکست روبه رو خواهد شد. زمان رویارویی با اسراییل فرا رسیده است و از آنجایی که این روند به نقطه عطف خود رسیده است باید گزینه هایی را مدنظر قرار دهیم. فرایند صلح وارد مرحله تازه ای شده است و شاید هم آخرین مرحله اش باشد. ما پذیرای یک روند صلح بی انتها شده ایم اما زمان به انتها خواهد رسید و ما هنوز به چیزی دست نیافته ایم و اجازه دادیم اسراییل 20 سال سیاست های خود را به اجرا درآورد.»
رویکردی که در خصوص بن بست مذاکرات صلح مطرح شد "طرح صلح عربی" است که نخستین بار بوسیله عربستان سعودی در کنفرانس سران اتحادیه عرب در بیروت در سال 2002 مطرح شد.
در این طرح بر عادی سازی روابط کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی در صورت عقب نشینی کامل اسراییل از سرزمین های اشغالی سال 1967 و حل مشکل آوارگان فلسطینی تاکید شده است.
"واشنگتن پست" در ادامه آورده است: دبیر کل اتحادیه عرب در بخش دیگری از سخنانش همچنین جهان عرب را برای حل و فصل مساله هسته ای ایران به مذاکره با تهران فراخواند و با تایید اختلاف نظرهای کشورهای عضو اتحادیه با تهران به منافع مشترک آن ها اشاره کرد و بیان داشت: «باب مذاکرات با ایران باید گشوده شود و به رغم وجود نگرانی اعراب، در این وضعیت گفتگو با ایران ضروری می نماید.»
دبیر کل اتحادیه عرب همچنین پیشنهاد ایجاد یک اجماع منطقه ای که کشورهای عربی و ترکیه را به یکدیگر نزدیک تر می سازد را مطرح ساخت.
آنکارا در گذشته با اسراییل روابط نزدیکی داشت اما در چند ماه گذشته روابط دو کشور رو به تیرگی گذاشته است. نخست وزیر ترکیه نیز یکی از میهمانان معمر قذافی، رهبر لیبی، در این کنفرانس بود.
قذافی که در آینده نزدیک ریاست دوره ای اتحادیه عرب را به دست خواهد گرفت سال ها شکست کشورهای عربی در اتخاذ موضعی مشترک در برابر اسراییل را مورد انتقاد قرار داد. او یکی از منتقدان مصر و عربستان سعودی است. دو کشوری که روابط نزدیکی با ایالات متحده دارند و رهبرانشان از غایبان اصلی این کنفرانس بودند.